Kuchnia ukraińska nie jest zbyt popularna na świecie, a ma do zaoferowania naprawdę wiele pysznych dań. Dlatego warto nadrobić kulinarne zaległości i poznać ulubione przysmaki naszych wschodnich sąsiadów. Oto kilka propozycji słonych przekąsek i deserów.
Ukraińska słonina w wielu wariantach
Kiedy już odwiedzicie sklep ukraiński, nie zapomnijcie zaopatrzyć się w słoninę przyrządzaną na sposób ukraiński, czyli sało. Nasi wschodni sąsiedzi opanowali sztukę przygotowywania jej do perfekcji. Można jeść ją niczym masło, ponieważ podczas peklowania staje się delikatna i można z łatwością rozsmarować ją na kanapce. Fani wyrazistych smaków zdecydowanie powinni spróbować słoniny suszonej. Innym sposobem przedłużenie ważności tego produktu jest jego solenie. Płaty sało naciera się solą oraz tradycyjną mieszanką ziół. Bardzo ciekawym wariantem jest słonina konserwowa, która może przypominać dostępne u nas konserwy mięsne. Natomiast naszym zdaniem najciekawszą opcją wartą spróbowania jest ukraińskie sało kiszone.
A jak jeść ten niezwykły przysmak? Najlepiej w towarzystwie kiszonego ogórka, swojskiego chleba i tradycyjnego ukraińskiego alkoholu.
Ekskluzywny przysmak prosto z Ukrainy
Choć większości ten ekskluzywny przysmak nie kojarzy się z Ukrainą, to warto spróbować kawioru właśnie z tego rejonu. Tamtejsi rybacy pozyskiwali go już w średniowieczu, a najbardziej popularny stał się kawior z jesiotra. Klasyczny czarny kawior pozyskuje się także z innych ryb słodkowodnych. Dobrej jakości czarny kawior powinien charakteryzować się sporymi jajeczkami, ciemną barwą i zdecydowanym jednak niezbyt słonym smakiem. Równie warty uwagi jest kawior czerwony, który pozyskuje się od ryb łososiowatych. Oba warianty są cenione nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości prozdrowotne. Rybia ikra jest bogata w witaminy oraz mikroelementy. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby i może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu. A jak podawać ten specjał? Najlepiej na grzankach, krakersa bądź w formie małych kanapeczek. Ukraiński kawior świetnie sprawdzi się także jako dodatek do wielu dań, który podnieś jego walory smakowe i sprawi, że będą one bardziej wyszukane.
Ukraiński kawior znajdziesz na stronie https://best-market.pl/ryby-i-owoce-morza/kawior/.
Lekkie i słodkie zefiry
A jaka przekąska najlepiej sprawdzi się na deser? Fani mocno słodkich łakoci koniecznie powinni spróbować zefirów. To pianki o niezwykle lekkiej, puszystej konsystencji i delikatnie owocowym smaku. Pięknie prezentują się na talerzu, ponieważ przypominają kremowe różyczki. Są dostępne w wielu wariantach smakowych, a najpopularniejsze z nich to truskawka, malina, owoce leśne, wanilia czy cytryna. Na Ukrainie są dostępne niemal w każdym sklepie, jednak ich wykonanie jest proste i można spróbować przygotować je samodzielnie. Według tradycyjnej receptury do ich wykonania niezbędny jest przecier owocowy, agar, białka jajek oraz oczywiście spora ilość cukru. Choć są one bardzo słodkie, to nie mają w sobie zbyt wielu kalorii. Warto podać je na przyjęciu, ponieważ będą stanowiły przepiękną ozdobę stołu i z pewnością podbiją kubki smakowe gości.