Nerkowiec

Orzechy nerkowca są owocami drzewa zwanego nanerczem (nadnerczem) zachodnim. Charakteryzują się delikatnym, lekko słodkawym smakiem, a ze względu na wysoką zawartość wielu składników odżywczych, wykazują silne właściwości prozdrowotne. Orzechy nerkowca nazywane są również migdałami indyjskimi, orzechami nanerczowymi, orzechami bombajskimi, a także orzechami cashew.

Orzechy nerkowca – uprawa

Brazylia, Indie, Wietnam, Wybrzeże Kości Słoniowej – to głównie w tych krajach uprawia się orzechy nerkowca. Uprawa jest stosunkowo trudna. Nanercz zachodni rośnie bardzo powoli. Aby drzewo osiągnęło pełną dojrzałość i wydało owoce, potrzeba nawet kilku lat. Ze względu na specyficzną budowę naziemnej części drzewa, do zbierania orzechów nie używa się maszyn. Nerkowce zbierane są ręcznie. W ich uprawie ważny jest również klimat. Nanercz zachodni wymaga wysokich temperatur przez cały rok, intensywnych opadów w porze deszczowej i wyraźnie wyodrębnionej pory suchej.

Garść zdrowych kalorii

Orzechy nerkowca są źródłem wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dostarczają dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tzw. „zdrowych tłuszczy”, co ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Zawierają potas i magnez, które usprawniają pracę serca i chronią je przed chorobami, m. in. nadciśnieniem tętniczym czy zawałem. Nerkowce oddziałują dobroczynnie na układ nerwowy dzięki zawartości witamin z grupy B. W ich składzie znajdują się również selen i cynk, pomagające utrzymać włosy i paznokcie w zdrowej kondycji. Orzechy nerkowca można stosować jako zdrową przekąskę w codziennej diecie. Jednak z uwagi na wysoką kaloryczność, nerkowce (kcal 553 w 100 g) zaleca się spożywać w ilości nie większej niż jedna garść (ok. 40 g) dziennie.

Nerkowiec w kuchni

Orzechy nerkowca można jeść surowe, uprażone bądź z dodatkiem soli. Z uwagi na swój słodkawy smak świetnie sprawdzą się jako składnik deserów i ciast. Stosuje się je też w daniach wytrawnych, zwłaszcza kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Na ich bazie można przygotować masło orzechowe i mleko roślinne. Nerkowce równie dobrze smakują jako dodatek do owsianki, musli, granoli czy sałatki.

Ciekawostki

Łupiny orzechów nerkowca zawierają olej CNSL o silnie żrącym działaniu, którego zostają pozbawione w wyniku obróbki termicznej. Dlatego w sklepach nerkowce dostępne są wyłącznie w postaci prażonych orzechów. Sam olej natomiast wykorzystuje się do produkcji lakierów, barwników, preparatów dezynfekujących, a także środków impregnujących drewno.

Orzechy nerkowca można spożywać podczas odchudzania, gdyż zmniejszają uczucie głodu. Z uwagi na zdolność stymulacji komórek mięśni do wchłaniania glukozy, są zalecane również w diecie diabetyków.

Nazwa „nerkowce” nawiązuje do kształtu orzechów, które przypominają ludzką nerkę.
Orzechy nerkowca podnoszą poziom serotoniny, czyli tzw. „hormonu szczęścia”. Dzięki temu wpływają na dobre samopoczucie.

Nerkowce przypłynęły do Europy już w XVI w. wraz z portugalskimi żeglarzami, jednak ich walory smakowe i zdrowotne zostały odkryte dopiero w XX w.

Największe na świecie drzewo nanercza zachodniego zasadzono w Brazylii w 1888 r. i zostało ono wpisane do Księgi Rekordów Guinnesa. Szacuje się, że zajmuje obszar między 7300 a 8400 metrów kwadratowych, co czyni je większym od powierzchni boiska piłkarskiego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here