Święto Toruńskiego Piernika

pastries-2090467_1920

Miejsce: Muzeum Toruńskiego Piernika, ul. Strumykowa 4 w Toruniu

Czas: 11.08.2018, od godz. 10.00

Koszt: bezpłatny, wstęp na warsztaty wymaga zgłoszeń

Święto Toruńskiego Piernika, to cykliczna impreza jednocząca smakoszy i pasjonatów piernika. Najstarszy i największy producent pierników w Polsce, spadkobierca wielusetletniej tradycji rzemiosła piernikarskiego – Fabryka Cukiernicza „Kopernik” S.A., Gmina Miasta Toruń oraz Muzeum Okręgowe w Toruniu zapraszają na celebrację piernikowego święta 11 sierpnia 2018 roku. Właśnie tego dnia, zarówno w Muzeum Toruńskiego Piernika (ul. Strumykowa 4), jak i na Nadwiślańskich Błoniach będzie można do woli nasycić piernikowy głód.

Program:

Piernikowy poranek dla najmłodszych, godz. 10.00 – 12.00, wstęp wolny.

10.00, 11.00 – I Ty możesz zostać piernikarzem – warsztaty wypieku pierników (parter, sala warsztatowa)
10.00, 11.30 – W świecie piernikowych opowieści – projekcje, oficyny, I piętro. Spotkanie poprzedzone komentarzem wprowadzającym.

10.30 – gra terenowa dla rodzin Piernikowi poszukiwacze
11.00 – wspólne, rodzinne układanie puzzli o tematyce „piernikowej” – I piętro
Ponadto:
Strefa gier i zabaw (I piętro)
– kolorowanki
– piernikowe klocki
– memory
– łamigłówki, konkursy
Wirtualna przymierzalnia, w której można dopasować odpowiedni strój do każdej sylwetki, wzrostu i upodobań (I piętro)
Piernikowy plac zabaw, dziedziniec wewnętrzny
Piernikowe ABC – konkurs dla piernikowych smakoszy
Rozsmakuj się w pierniku – degustacja piernikowych specjałów

Strefa Piernikowych Koneserów, godz. 12.00 -18.00, wstęp wolny.

12.00 – „Z serca Fabryki… Historia Fabryki Cukierniczej „Kopernik” SA od 1939 do 1951 roku” – wernisaż wystawy czasowej
13.00 – Piernikowe Laboratorium – inauguracja Projektu:
„Piernikowe Amouse-bouche” (przystawki z korzenną nutką) – Spotkanie dla dziennikarzy i blogerów (15-20 osób)
Prowadzenie: Tomasz Welter, szef kuchni Hotelu Ikar z Bydgoszczy oraz Slow Food Kujawsko-Pomorskie

13.00 – Rodzinne pierniczenie – warsztaty (parter, sala warsztatowa). Prowadzenie: Marta Witkowska, Monika Włodarek – Muzeum Toruńskiego Piernika
13.30 – Historie w drewnie zapisane. Warsztaty snycerskie (10 osób) – II piętro. Prowadzenie: Tomasz Karamon – piernikarz, rzemieślnik, snycerz
Spotkanie poprzedzone komentarzem na temat najpopularniejszych gatunków drewna wykorzystywanych do przygotowania form piernikarskich, zarówno w Toruniu, jak i innych ośrodkach.
14.00 – Wyprawa do świata przypraw – prelekcja – parter, sala warsztatowa. Prowadzenie: Małgorzata Mikulska – Wernerowicz (Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT). Spotkanie przybliży najbardziej egzotyczne składniki ciasta piernikowego – zamorskie przyprawy korzenne, ich właściwości, środowisko, w którym występują oraz inne niż kulinarne zastosowanie.
15.00 – Piernikowe dzieło sztuki – warsztaty (parter, sala warsztatowa). Prowadzenie: Petrus Kurppa (Finlandia) – kolekcjoner, badacz i pasjonat historii europejskiego piernikarstwa, rzemieślnik, kucharz i rekonstruktor dawnych technik wypieku historycznych słodyczy. Warsztaty wprowadzające w świat arcydzieł sztuki piernikarskiej – pierników dekoracyjnych.
16.00 – Korzenne arcydzieła a formy piernikarskie – prelekcja (parter, sala warsztatowa). Prowadzenie: Krzysztof Lewandowski (Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT). Spotkanie przybliży najcenniejszy element toruńskiej kolekcji rzemiosła piernikarskiego w zbiorach MOT – formy do pierników.
17.00 – „Tylko pieprzno i szafranno moja mości Panno…” – piernik jako przyprawa w najstarszej toruńskiej książce kucharskiej z 1885 roku – prelekcja z warsztatami (parter, sala warsztatowa). Prowadzenie: Marta Witkowska – Muzeum Toruńskiego Piernika. Opowieść o toruńskiej książce i jej autorze – Hieronimie Derdowskim. Uczestnicy tworzą własną mieszankę piernikowych przypraw według upodobań, nawiązując do idei kuchni staropolskiej – im więcej kontrastów, tym lepiej.
17.50 – Z piernikiem przy herbacie. Zakończenie projektu.

Zgłoszenia na warsztaty: tel. 56 656 70 86, 56 656 70 90, 56 656 70 91, od poniedziałku do piątku, w godz. 8.00 – 15.30.